Siguran izlaz

U DEŠI DUBROVNIK održan okrugli stol: „Suradnja u sustavu podrške žrtvama i svjedocima“

Okrugli stol: „Suradnja u sustavu podrške žrtvama i svjedocima“ održan je 28. lipnja prostorijama udruge DEŠA u Lazaretima. Okrugli stol je održan u sklopu projekta „Bez obiteljskog nasilja 2“ (BON 2), financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; i projekta: „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, financiranog od strane Ministarstva pravosuđa i uprave. Cilj okruglog stola je jačanje suradnje svih dionika na području DNŽ te osnaživanje kapaciteta stručnjaka, intervizija i rasprava o problematici rada sa žrtvama nasilja u obitelji.

Prilikom rasprave o problematici rada u području podrške žrtvama i svjedocima iznijeti su mnogobrojni zaključci:

Naglašena je važnost obavještavanja i upoznavanje žrtava kaznenih djela o njihovim pravima na razumljiv način, sukladno individualnim potrebama žrtava kaznenih djela s obzirom na traumatski efekt nasilnog događaja. Suradnja je, više puta, istaknuta kao važan element za funkcioniranje postojećeg zakonskog sustava RH te njegovo provođenje u praksi. Također, istaknuta je važnost obavještavanja žrtava kaznenih djela o puštanju počinitelja iz istražnog zatvora, kao i naglasak na tome da žrtva zna da će biti obaviještena o navedenom ukoliko to zahtijeva. Sudionici su se upoznali s radom Nacionalnog pozivnog centra i linije 116 006, koju je predstavila naša zaposlenica Ivana Prović, pružateljica podrške na liniji, a koja je dostupna svim građanima RH 24/7. .

Među sudionicima i govornicima su bili stručnjaci koji su relevantni za područje rada sa žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela i prekršaja obiteljskog nasilja te im se ovim putem zahvaljujemo što su svojim iskustvima potaknuli raspravu i suradnju u lokalnoj zajednici.

Zahvaljujemo se partnerima DEŠA Dubrovnik na pozivu na predstavljanje Nacionalnog pozivnog centra, raspravi i stvaranju mogućnosti za daljnu suradnju.


Skip to content